Wszyscy fani kawy słyszeli o jej najbardziej znanych odmianach – Arabice i Robuscie. Ale niewielu interesuje się ich cechami i różnicami. Jeśli kupisz kawę i zaparzysz ją sam, rozumiejąc skład, zrozumiesz, jak zrobić idealny napój. Po przeczytaniu tego artykułu dowiesz się, dlaczego Arabica jest droższa niż Robusta i czym różni się kawa z poprzednich lat od obecnej. Poznasz główne odmiany kawy.
Odmiana Arabica nadaje czarujący aromat
Arabika – pomimo trudności w uprawie, najbardziej rozpowszechniona odmiana kawy. Do XX wieku spożywali tylko ten rodzaj, a dopiero potem zaczęli przygotowywać napoje z Robustą. Udział Arabiki w światowej produkcji wynosi około 75%. Dlaczego tak? To bardzo proste – chodzi o jej smak. Jest cienki, wieloaspektowy, gęsty, z lekką kwasowością. Arabika nadaje kawie magiczny, głęboki zapach.
Arabika, czyli kawa arabska, jest bardzo wymagającą odmiana. To drzewo rośnie zwykle w tropikalnych klimatach Azji i Afryki. Arabika jest wrażliwa na choroby i pasożyty, dlatego rośliny często umierają. Jeśli kiedyś plantacja kawy została całkowicie dotknięta chorobą, nie można już uprawiać arabiki w tym miejscu. Co ciekawe, właśnie w taki sposób powstał słynna herbata ze Sri Lanki. Pod koniec XIX wieku wiele plantacji na Sri Lance zginęło z powodu rdzy liści, a plantatorzy, nie chcąc tracić dobrej ziemi, zaczęli uprawiać herbatę, która szybko się rozwinęła i ta odmiana jest znana do dziś.
Moc Arabiki jest umiarkowana (1-1,5% kofeiny) i zmienia się w zależności od miejsca. Im wyżej w górach znajduje się plantacja, tym niższa zawartość kofeiny w ziarnach.
Odmiana Robusta zyskała na swojej mocy
Robusta – odmiana kawy, która ustępuje tylko Arabice. Jest łatwa w uprawie, daje więcej plonów i jest tańsza niż Arabica. Jego udział stanowi 20–23% całej wyprodukowanej kawy. Jego smak jest cierpki, ostry, z charakterystyczną goryczką. Robusta może rosnąć w klimacie umiarkowanym i na każdej glebie. Łatwo znosi choroby i inwazje szkodników, więc jej uprawa jest tańsza. Ten rodzaj kawy jest znacznie mocniejszy niż Arabica: zawartość kofeiny w Robuscie wynosi od 2 do 2,5%. Jest dodawany do mieszanek kawowych właśnie ze względu na swoją wytrzymałość. Ale są tacy, którzy lubią pić Robustę w czystej postaci.
Odróżnić Robustę od Arabiki dość łatwo. Ziarna Arabiki są podłużne, dość duże (1,5 cm), z małym szczegółem – zgięciem w kształcie litery „S”. Robusta jest nieco mniejsza, okrągła, z prostą linią podłużną. Istnieją jednak wyjątki, ponieważ istnieje również wiele gatunków Arabiki i Robusty.