W naszej kawiarni spróbujesz tradycyjnych lwowskich napojów i deserów.
Nie masz czasu na odwiedziny? Żaden problem. Możesz złożyć zamówienie, które dostarczymy do każdego zakątka Warszawy.
Albo możesz przygotować najlepszą niespodziankę dla bliskiej osoby według naszego przepisu. Otóż, będziesz potrzebować dużo uśmiechu i miłości, odrobinę wolnego czasu i oczywiście kawy za Lwowa.
Przepis na Lwowski Sernik
Przepis na sernik zawiera takie składniki:
domowy twaróg – 1 kg,
jajka – 6 sztuk,
cukier – 250 g,
masło – 150 g,
skórka z jednej cytryny,
śmietana – 40 ml,
rodzynki – 70 g,
mąka – 30 g,
skrobia – 20 g,
cukier waniliowy – 1 st.
Dla podlewy:
gorzka czekolada – 100 g,
masło – 60 g,
śmietanka – 20 ml.
Zblenduj twaróg do jednorodnej masy. Następnie dodaj startą skórkę z cytryny, jedną trzecią cukru, mąkę i skrobię. Zacznij miksować z małą prędkością. Stopniowo wprowadzaj cukier. Dodaj miękkie masło i dokładnie wymieszaj. Przyszła kolej na cukier waniliowy i jajka. Następnie śmietana, rodzynki i ponownie dobrze wymieszaj.
Wypiekaj w temperaturze 200 stopni przez 40-50 minut. Upieczony sernik ochłódź w ciągu 2-3 godzin, a następnie włóż do lodówki na jeszcze na kilka godzin.
Dla podlewy należy podgrzać śmietankę i rozpuścić czekoladę. Przepis mówi dodać śmietankę do czekolady, dokładnie wymieszać, aż będzie jednorodna. Dodaj ciepłe masło i znowu dokładnie wymieszaj. Polej zimny sernik i włóż do lodówki, aż polewa całkowicie się zastygnie. Smacznego!
Przydałaby się jeszcze filiżanka dobrej kawy…Na to też poradzimy.
Przepis na kawę po-lwowsku
Lwów lubi chwalić się, że założycielem pierwszej kawiarni w Europie jest Jurij Kulczycki. Za pomoc w obronie Wiednia został nagrodzony domem i 300 workami kawy pozostawionymi przez Turków. Jurij zaczął eksperymentować z przepisami na kawę, aby zadowolić mieszkańców miasta, i tak narodził się przepis na słynną kawę z cukrem i śmietanką.
Lecz prawdziwa lwowska kawa robi się nieco inaczej. A mianowicie w turce na gorącym piasku. Przepis mówi iż 50 ml wody należy wlać do turki, dodać 10 g drobno zmielonej kawy i pozostawić na piasku przez dokładnie 4 minuty, delikatnie mieszając. W razie potrzeby możesz dodać cukier, łyżkę miodu lub koniaku.
Jak widzisz nie jest to takie trudne, a na pewno ucieszysz bliskich.